Stappenplan
Wat zijn de stappen tot aan het rijbewijs?
Voordat jij jje rijbewijs kunt ophalen bij het gemeentehuis, moet je eerst een aantal stappen hebben doorlopen. Je rijbewijs halen is een traject, daarom noemen we het ook een rijopleiding.
Hieronder vind je alle stappen op een rij. Kom je er niet uit of heb je een vraag? Bel ons, stuur ons een WhatsApp of mail ons en wij beantwoorden graag al jouw vragen.
STAP 1
Wanneer wil je starten met je rijbewijs
Kijk goed wanneer jij nou écht mag en wilt beginnen met je rijopleiding.
16 jaar
Theorie + Examen
16,5 jaar
starten met rijlessen
tussentijdse toets (TTT)
bijzondere verrichtingen
aanvraag begeleiderspas
17 jaar
praktijkexamen
rijden middels 2toDrive
18 jaar
zelfstandig rijden
STAP 2
Meld je aan voor een proefles
Meld je zo snel mogelijk aan voor een proefles bij een rijschool die voor jou goed voelt.
Rijscholen hebben lange wachtlijsten en het starten met je rijopleiding moet natuurlijk gepland worden.
Tijdens de proefles, ga je een uur samen rijden, leer jij de instructeur kennen en kan de rijinstructeur een schatting maken hoeveel lessen jij nodig hebt.
STAP 3
Doe het intakegesprek
Na het aanmelden voor een proefles, volgt er een intake gesprek.
Een intake gesprek is een kennismakingsgesprek tussen jou en je ouders/ voogd en de rijinstructeur.
Zo leer je elkaar al een beetje kennen en kunnen er bepaalde wensen en behoeften besproken worden.
Wij vinden het belangrijk dat jij de aandacht krijgt die past bij jouw leerstijl.
STAP 4
Kies je pakket en plan je lessen
Als je jouw proefles hebt gehad volgt er een nabespreking.
Tijdens deze nabespreking wordt er besproken wat het advies is van de rijinstructeur.
Samen met jou en je ouder(s)/ voogd bespreken we de mogelijkheden van de verschillende, voordelige, pakketten en de verschillende optie's van de theorielessen en de examens.
Uiteindelijk beslis jij zelf waar je voor kiest.
STAP 5
Start met je theorievoorbereidingen
Als alles geregeld is kun jij starten met je theorielessen. De theorie die je leert zal de rijinstructeur toepassen in de praktijklessen.
Deze kunnen online, via de app en/ of klassikaal gevolgd worden.
Iedereen leert op zijn/ haar/ hun eigen manier. Jij moet kiezen waar jij jezelf het prettigste bij voelt.
Je kunt natuurlijk ook al starten met je theorievoorbereiding voordat je aan je praktijklessen begint.
Op deze manier heb je al de kennis van de theorie al binnen en kun je deze toepassen in de praktijklessen.
STAP 6
Regel je gezondheidsverklaring
Je moet lichamelijk en geestelijk gezond genoeg zijn om je rijbewijs te halen. Dit checkt het CBR met een 'Gezondheidsverklaring' (voorheen Eigen verklaring).
Aan het begin van je rijopleiding vul je jouw Gezondheidsverklaring in via Mijn CBR. Zo weten we zeker dat je veilig de weg op gaat.
Vul de Gezondheidsverklaring in via Mijn CBR. Log in met je DigiD.
De Gezondheidsverklaring betaal je via iDeal.
De kosten voor een 'Gezondheidsverklaring' zijn € 41,00.
Lees hieronder meer over de 'Gezondheidsverklaring' van het CBR.
STAP 7
Start met praktijklessen
Nu begint het pas echt!!!
Jij hebt samen met de rijinstructeur de praktijklessen ingepland. Hij haalt jou op en zet je af waar het jou het beste uitkomt.
De praktijklessen bestaan uit verschillende aparte onderdelen die beschreven staan in de rijprocedure.
De rijprocedure is altijd aanwezig in de auto.
De rijinstructeur houd jouw vorderingen bij in een digitale omgeving. Waarin jijzelf, maar ook je ouder(s)/ voogd toegang tot kunnen hebben. Zo blijven ook zij op de hoogte van jouw vorderingen.
STAP 8
Slaag voor je theorie-examen
Om op te gaan voor het theorieexamen dien je hiervoor een afspraak te maken bij het CBR. Zij hebben verschillende locaties in Nederland waar jij jouw theorie-examen kunt aanvragen.
Als je theorie-examen gepland staat, zorg jij ervoor dat je de laatste puntjes op de i plaatst en dat jij helemaa klaar bent voor jouw examen. Het theorie-examen bestaat uit 3 onderdelen.
STAP 9
Doe een (TTT) Tussentijdse toets
Een tussentijdse toets is een soort proefexamen. De toets duurt even lang als een rijexamen en je doet dezelfde dingen. Zo kun je alvast wennen aan de examensituatie.
Na afloop krijg je tips van een CBR-examinator. Als je de bijzondere verrichtingen goed, vlot en veilig uitvoert, kun je daarvoor zelfs vrijstelling verdienen voor je rijexamen.
Een tussentijdse toets is niet verplicht, maar kan wel heel voordelig uitpakken. Zo heb je al geproefd hoe een examen verloopt en als je vrijstelling hebt voor je bijzondere verrichtingen hoef je deze op je praktijkexamen niet meer te doen.
STAP 10
Slaag voor je praktijkexamen
De dag waarop jij gaat laten zien aan een CBR examinator wat jij hebt geleerd.
Hoe jij het voertuig beheerst en dat jij zelfstandig, vlot en veilig de weg op kunt.
Als je al een TTT hebt gedaan zul je merken dat het praktijkexamen eigenlijk hetzelfde is. Heb jij tijdens de TTT je vrijstelling gehaald. Dan hoef je dat nu niet meer te doen. En kun jij je volledig richten op deze examenrit.
STAP 11
Vraag je rijbewijs aan bij de gemeente
Gefeliciteerd!!!
Nog een paar stappen en jij mag de weg op.
Als jij bent geslaagd voor je rijexamen en je bent 18 jaar of ouder, dan kun jij je rijbewijs gaan aanvragen bij jouw eigen gemeente.
Ben je nog geen 18 jaar, maar je bent al wel geslaagd voor je rijexamen en je wilt toch de weg op, dan kun je meedoen met 2toDrive. Zo kun je toch zelf rijden maar onder de begeleiding van een coach.
Je kunt je rijbewijs voor 2toDrive pas aanvragen als je een begeleiderspas hebt ontvangen.
STAP 12
Haal je rijbewijs op bij de gemeente
Yes!!!
Jij wilt natuurlijk meteen je rijbewijs gaan halen bij de gemeente. Vergeet geen ID mee te nemen.
Wil je gaan rijden met 2toDrive? Dan moet je begeleiderspas en ID meenemen om je rijbewijs op te halen.
Nu kun jij eindelijk zelf de weg op. Wat een gevoel van vrijheid is dat. Toch begrijpen wij ook dat het wat spannend is zo'n eerste keer alleen de weg op.
Richt je op je eigen tempo, houd de veiligheid goed in de gaten en pas alles toe wat je geleerd hebt in de rijopleiding.
Zo kun jij zelfverzekerd en veilig de weg op!
Gezondheidsverklaring
Hoe werkt het?
Wil jij je rijbewijs halen? Dan is het belangrijk voor jezelf en andere weggebruikers dat jij gezond genoeg bent om veilig aan het verkeer deel te nemen. Daarom moet je in het begin van je rijopleiding een Gezondheidsverklaring invullen. Dit doe je via Mijn CBR.
De Gezondheidsverklaring vul je zelf in. Want het gaat om jouw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. Op Mijn CBR log je in met je DigiD. Beantwoord de vragen van de Gezondheidsverklaring en betaal via iDeal.
Nadat je je Gezondheidsverklaring hebt ingevuld en betaald, ontvang je per mail meer informatie. Als het CBR bevestigt dat je geschikt bent om te rijden, kun je jouw rijexamen laten reserveren door je rijschool.
Wat voor soort vragen?
In de Gezondheidsverklaring beantwoord je vragen over je gezondheid. Bijvoorbeeld over de medicijnen die je gebruikt, en over ziektes waardoor je mogelijk niet veilig kunt rijden. Of lichamelijke beperkingen waardoor je alleen met een aangepaste auto mag rijden.
Als je gezond genoeg bent, krijg je gelijk antwoord. Je krijgt dan het bericht dat je ‘rijgeschikt’ bent. En je kunt dan gewoon verder met rijlessen en examen doen.
Wanneer hoor je iets?
Soms heeft het CBR meer informatie nodig om te bepalen of je ‘rijgeschikt’ bent. Dat hoor je dan binnen 40 dagen. Dan vragen we je bijvoorbeeld om meer informatie van een arts.
Het is ook mogelijk dat we je doorverwijzen naar een medisch specialist voor een controle. Of we nodigen je uit om een rijtest te doen, zodat we kunnen beoordelen of je je rijbewijs kunt halen. Als een van deze dingen nodig is, dan hoor je precies wat je verder moet doen.
Door te klikken op deze button, wordt je naar de website van het CBR geleid.
2toDrive
Wat is 2toDrive
Met 2toDrive kun jij eerder je rijbewijs halen. Je hoeft je niet te registreren voor 2toDrive en mag vanaf 16,5 jaar zelf een rijschool benaderen om te starten met autolessen. Vanaf 17 jaar kun je het rijexamen afleggen. Geslaagd en je rijbewijs in de pocket? Dan mag je tot je 18e de weg op onder begeleiding van een coach. Wel zo handig toch?
Kies je coaches
Als je geslaagd bent voor je rijexamen dan rij je tot je 18e verjaardag onder begeleiding van een coach. Dit is erg handig, want vanwege het gebrek aan rijervaring kan het soms wel eens lastig zijn om bepaalde verkeerssituaties in te schatten. De coach zit straks naast jou om je in deze situaties te helpen.
De keuze voor wie jou straks gaat begeleiden ligt bij jou. Iedereen die aan de voorwaarden voldoet mag coach worden. Dit kan dus bijvoorbeeld een familielid, vriend of bekende zijn. In totaal mag je minimaal 1 en maximaal 5 coaches kiezen. Op deze pagina vind je handige tips die je kunnen helpen bij het kiezen van een coach.
De volgende stap is dat jouw coaches zichzelf online aanmelden. Dit kan in STAP 5 van de 2to Drive in 9 stappen. Pas op het moment dat al jouw coaches succesvol zijn aangemeld, kun jij een begeleiderspas aanvragen. Op deze pas staan de namen van je coaches vermeld. Je hebt de begeleiderspas nodig als je straks samen met een coach de weg op gaat. Je leest hier meer over bij de volgende stap.
Voorwaarden coaches
- moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een Nederlands personenautorijbewijs;
- moet minimaal 27 jaar oud zijn;
- staat ingeschreven in de Nederlandse Basisregistratie Personen (BRP) met een woonadres in Nederland.
- mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad;
- mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad;
- mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen ongeldigverklaring hebben gehad, op grond van een onderzoek naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid;
- mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden;
- moet een geldig rijbewijs kunnen tonen.
Vraag de begeleiderspas aan
Als je meedoet met 2toDrive heb je een begeleiderspas nodig. Op deze pas komen de namen van jouw coaches te staan. De begeleiderspas zorgt ervoor dat je vanaf je 17e samen met je rijbewijs en een coach de weg op mag. Vanaf het moment dat je 16,5 jaar oud bent kun je de begeleiderspas aanvragen. Het is belangrijk dat alle coaches zichzelf succesvol hebben aangemeld, vóór jij de begeleiderspas aanvraagt.
Je vraagt de begeleiderspas aan via de RDW. Nadat je bent ingelogd met je DigiD verschijnen de coaches in beeld die zich hebben aangemeld. Jij kiest welke coach(es) je op je pas wilt zetten. Je sluit de aanvraag af door een online betaling te doen van €25,-. Je aanvraag wordt vervolgens door de RDW gecontroleerd. Goedgekeurd? Dan stuurt de RDW de begeleiderspas de volgende werkdag op. Indien je later extra coaches toe wilt voegen, moet je een nieuwe pas aanvragen en zijn de kosten opnieuw €25,-.
Let op: Je kunt zonder begeleiderspas geen rijbewijs aanvragen. Bij het aanvragen van je rijbewijs controleert de gemeente of jij een begeleiderspas hebt aangevraagd.
Door te klikken op deze button, wordt je naar 'het 9 stappenplan' op de website van 2toDrive geleid.
Rijschool machtigen via CBR
Hoe werkt het?
Voordat UWillGO Autorijschool het praktijkexamen of een toets voor de categorie B - auto kan aanvragen, moet jij daar eerst toestemming voor geven. Dat doe je met een machtiging. Voordeel hiervan is dat je direct een e-mail ontvangt als wij een praktijkexamen of toets voor je hebben gereserveerd. Daarnaast zijn jouw adresgegevens automatisch beschikbaar voor ons in het reserveringssysteem van het CBR.
Het machtigen doe je op mijn.cbr.nl met je DigiD, jouw persoonlijke digitale legitimatie voor overheidsdiensten. Geef je DigiD nooit aan een ander. Hieronder staat precies wat je moet doen om je rijschool te machtigen. De machtiging blijft geldig tot je bent geslaagd.
Wil je de machtiging eerder intrekken, kijk dan op mijn.cbr.nl voor de voorwaarden.
Verder is het goed om te weten dat
UWillGO Autorijschool een praktijkexamen of toets alleen op jouw naam kan reserveren. De mogelijkheden om de
examendatum te verplaatsen zijn zeer beperkt. Stem je examendatum dus van tevoren goed af met je rijinstructeur.

Rijschoolgegevens UWillGO
Selecteer de volgende examens: Auto (B) & Tussentijdse Toets (BT)
Categorie: B (auto)
Rijschoolnummer: 5191H3
Rijschoolnaam: UWillGO Autorijschool
Overige gegevens
Adres: Plantagestraat 4
Postcode: 5022 HS
Plaats: Tilburg
Land: Nederland
KvK nummer: 93038690
Btw nummer: NL003733849B15
Door te klikken op deze button, wordt je naar de website van het CBR geleid.